Jak sdílet Instastories, kde mě někdo označil?

6 Říj, 2020 | 0 komentářů

Dnešním světem hýbou sociální média. Kdo nemá Facebook, Instagram nebo LinkedIn, ten jako by nebyl. A to nejen v osobním životě, ale i v tom profesním. Jelikož je nutné na nich neustále generovat nový obsah, občas můžeme chtít sdílet příspěvky a Instastories, ve kterých nás někdo označil. Jak to ale udělat?

První veřejně přístupné sociální síti (Facebook) táhne už na dvacátý rok. Za tu dobu jsme se naučili chatovat, lajkovat a postovat. Od nedělní svíčkové přes exotickou dovolenou až po těhotenská bříška. 

Této příležitosti se rychle chytili i podnikatelé a firmy a začali vytvářet volně přístupný obsah, který informuje o jejich službách a výrobcích. Někteří z nich dokonce svým sledujícím nabízejí výukové materiály, grafiky a články, které mají za cíl zlepšit povědomí a orientaci v nějaké konkrétní oblasti. (Péče o pleť, zdravé stravování, návody…) 

Také bývají ve spojení se svými fanoušky přes FB příběhy, skrze které sdílí něco z aktuálního dění. (Účast na veletrhu, ochutnávka z výroby, teambuilding…)

To vše ve sledujících vzbuzuje pocit sounáležitosti s vaším podnikáním, nebo projektem. A je jen otázkou času, kdy vás začnou označovat na svých fotografiích, nebo v Instagramových příbězích. (Jinak řečeno Instastories.) Hodně z nás by chtělo tenhle obsah nějak využít a sdílet ho na firemním účtu. 

Jak to ale udělat správně?

Sdílení cizího obsahu

Velká část lidí se domnívá, že obsah, který je dostupný na sociálních sítích je volně k použití a není potřeba si k němu vyžádat speciální souhlas. 

Pokud spokojený zákazník několikrát po sobě vyfotí váš výrobek a sdílí ho s odkazem na vás do svého příběhu, můžete ho přesdílet do toho svého. Trochu jiný postup by měl být použitý v případě, že jde o označenou fotku přímo v profilu.

V takovém případě je vhodné na fotografii reagovat (například srdíčkem), napsat komentář (ideálně s poděkováním) a zmínit se, že byste danou fotografii rádi sdíleli do svých Instastories. Lidé jsou rádi vidět, takže drtivá většina z nich nebude proti této žádosti nic namítat. 

Posledním specifickým případem je použití cizích fotografií (byť s vaším logem na tričku, nebo výrobkem) do vašeho feedu. K tomu by mělo dojít jen po výslovném udělení souhlasu. Dobré jméno si uděláte i tím, že nebudete zapírat skutečného autora (či aktéra) a přiznáte mu autorství označením jeho profilu v popisku fotky. 

Způsoby, jak sdílet cizí obsah do svých stories

Většinou se o sdílení vašeho výrobku nebo služby někým dalším dozvíte tak, že vás v daném story označí. V ideálním případě ne pouze slovně, ale speciální samolepkou (@ZMÍNKA), ke které se dostanete po rozkliknutí hranatého smajlíka při přidávání nového story příspěvku. (Výběr z menu nahoře.) 

Jakmile ji někdo použije a vybere váš profil, po aktualizaci (či pouhém stisknutí) srdíčka z menu dole se vám nahoře objeví informace o zmínce profilu v cizích stories. Jakmile se to stane, můžete si tento příběh kliknutím zobrazit. V případě, že se vám bude líbit vám dá Instagram možnost ho sdílet do svého příběhu.

Také můžete udělat to, že:

  • Sdílíte fotografii s vaším výrobkem z fotogalerie cizího feedu (pod fotkou stisknete papírovou vlaštovku a vyberete možnost “Přidat do příběhu příspěvek”)
  • Uděláte snímek obrazovky během zobrazení story, nebo příspěvku a nahrajete ho jako nový obrázek do svých stories

V obou těchto případech je určitě vhodné informovat o použití cizího materiálu a viditelně označit jeho autora přes samolepku @ZMÍNKA, o které jsme už mluvili o pár řádků výš. Aby to působilo méně násilně, můžete si dát práci s krátkým poděkováním

Příklad: Děkujeme @XYZ za fotku.

Většina zmíněných profilů nakonec sdílí vaše sdílení ve svých Instastories, takže dostáváte další příležitost být u někoho (zcela zdarma) vidět.

Musí stories zmizet?

Podstatou Instastories je skutečnost, že za 24 hodin zmizí. Ačkoliv to může působit demotivačně, existuje způsob, jak sdílené Instastories trvale zakomponovat do vašeho profilu

Pokud se setkáváte s tím, že vás lidé označují ve svých stories a příspěvcích čím dál častěji, opatřete si speciální galerii v Highlights. (Jde o ty kulaté kolonky nad fotkami ve feedu.) Novou kategorii vytvoříte tak, že na profilu kliknete na znaménko plus v kroužku s popiskem Nové

To vás nasměruje do sekce Nový výběr. Z nabízených stories vyberte ta, ve kterých sdílíte cizí stories, označte je fajfkou a výběru dejte název “Vaše stories”, “Vaše fotky” nebo cokoliv jiného, co jasně naznačuje, co je v obsahu. (Pozor, stories se vám ukazují jen pár dnů až týdnů zpětně. Do výběru tedy nedostanete zdaleka vše, co jste v historii postovali.) Při přesdílení dalšího story ho přidáte do již existujícího výběru tak, že po rozkliknutí story zvolíte v dolním menu “Zvýraznit”. (Srdíčko v kroužku.) Otevře se vám možnost “Přidat do výběru”, kde zvolíte existující galerii “Vaše fotky”.

Pokud se vám zdá být obsluha sociálních sítí složitá, napište mi a já vám s ní pomohu.

 

Chci vědět jak na to!